Ugrás a tartalomhoz

Rekordszámú résztvevővel zajlott a szavazólapok összeálítása

Mozgalmasan zajlott a 2024-es Városrészi Költségvetés szavazólapjainak összeállítása március 23-án szombat délelőtt. Közel hetvenen kívántak beleszólni, hogy mely fejlesztési javaslatokra lehessen szavazni. A részvétel, a városrészenként alakult csoportokban folyó viták alapján arra lehet következtetni, hogy a részvételi demokrácia e formáját sikerült Szentendrén meghonosítani.

A Városrészi Költségvetés program közösséget épít

A Városrészi Költségvetés programért felelős alpolgármester, Pilis Dániel bevezetőjében elmondta, hogy a program bevezetése óta összesen mintegy kétezer javaslatot küldtek be a szentendreiek. A TESZ Ábrányi Emil programjában vállalt, 2021-ben bevezetett részvételi költségvetésben egyre többen vesznek részt, egyre többen kívánnak beleszólni közvetlen lakókörnyezetük fejlesztésébe. A városvezetés 2021-hez képest megduplázta a Városrészi Költségvetésre fordítható keretösszeget, így idén tízmillióval gazdálkodhatnak a városrészek. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a fejlesztési ötletek megvalósításán túl a program közösséget is épít, új ismeretségek, kapcsolatok alakulnak ki, keretet ad közös ügyeink megtárgyalására. Felhívta a figyelmet, hogy az áprilisban szervezendő lakossági fórumokon napirendre kerül a Városrészi Költségvetéssel kapcsolatos tapasztalatok, valamint a városban történt fejlesztések megtárgyalása is. Zárszavában köszönetet mondott az idei Városrészi Költségvetés programban javaslatot beküldőknek, és a szombat délelőttjüket a közösségi ügynek szentelő, a szavazólapok összeállításán dolgozó résztvevőknek.

468 javaslatból 272 minősült szavazásra bocsájthatónak

A program menedzsere, Kiss Barna köszöntve a résztvevőket, elmondta, hogy ennyien még nem vettek részt a szavazólapok összeállításában, ez azt jelenti, hogy egyre népszerűbb a Városrészi Költségvetés a szentendreiek körében, amit az adatok is alátámasztanak. Tendenciájában folyamatosan növekszik a javaslatot beküldők száma és beküldött fejlesztési ötletek száma is. Ismertette azt a folyamatot, ahogy a beérkezett javaslatokból kiválasztják a szavazásra bocsáthatókat. Az előkészítés után a szakmai zsűri minden egyes javaslatot mérlegel a megvalósíthatóság és a várható költségeket elemezve, majd ezeket a városrészek képviselői is véleményezik. Idén a 468 javaslatból 272 minősült szavazásra bocsáthatónak. Majd ismertette a szavazólapok összeállításának menetét, szempontjait. Azt kérte a résztvevőktől, hogy valamennyi fejlesztési ötletnél mérlegeljék: mennyire fontos, mi indokolja a javaslat megvalósulását, mennyire könnyen kivitelezhető, mekkora társadalmi csoportot érint, mennyiben és milyen értéket képvisel az ötlet, mint például hasznosság, biztonság, közösségi szemlélet, kényelem, élhető város. Bár – mint mondta – sokak számára már nem újdonság e szempontrendszer, hiszen több rutinos szavazatösszeállító van a résztvevők között. Jó munkát kívánva a gyűlésnek megköszönte a részvételt.

 

…………………………………..

Idén a legtöbb javaslat a Belvárosból, míg a legkevesebb Tyúkosdűlő, Petyina, Boldogtanya, Papsziget és környéke városrészből érkezett.

A beküldött javaslatok jellegük szerint változatlanul azt tükrözik, hogy a közlekedési viszonyok javítása áll az érdeklődés középpontjában. A legtöbb javaslat az utak javításával kapcsolatban érkezett. A parkolási helyzet javításával együtt az autós közlekedés feltételeinek javítását javasolják a legtöbben. Ugyanakkor a második helyen végzett javaslatcsomag meg a forgalomlassítást, a közlekedésbiztonság javítását szorgalmazza. E javaslatkategóriáktól messze elmarad az összes többi fejlesztési javaslat száma.

…………………………………..

Megvitattak minden javaslatot

A bevezetők után a városrészenként megalakult csoportokban mérlegelték a javaslatokat. A lászlótelepieknek nehéz dolguk volt, mert 60 zöldlámpát kapott fejlesztési ötletből kellett kiválasztani a szavazásra kerülő ötöt. Az önkormányzati képviselők igyekeztek a vitákat mederben tartani és eljutni a városrész javaslatlistájának végére. Szakmai kérdésekben a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda vezetőjéhez, Csemeczki Zitához fordulhattak segítségért. Miután minden javaslatot kielemeztek a felállított szempontok szerint, a csoporttagoknak pontozniuk kellett. Ezek összesítése alapján alakult ki a sorrend, amelyből az első öt lesz szavazható. Már jócskán elmúlt dél, mire valamennyi városrészi csoportban sikerült befejezni a munkát.

Az összevont javaslatok átfésülése, egyértelműsítése, a szavazólapok pontos szövegezése után hamarosan nyilvánosságra hozzuk a szavazólapokra felkerült fejlesztési ötleteket. A szavazásra április 8. és május 5. között kerül sor.

Fotó: Bellai László