Ugrás a tartalomhoz

JAPÁN CSERESZNYESOR A 11-ES MELLETT

Vöröslevelű japán díszcseresznyéket ültetett a város a Magyar Honvédséggel szembeni útszakaszon. Egy-két éven belül igényes, szép látványeleme lesz a városrésznek ez a fasor, április-májusban sötét rózsaszínen virágzik, és a teljes vegetációs időszakban szép bordó levelei vannak.

 

„A 11-es út fásítása az állomástól LIDL-ig” címmel megfogalmazott lakossági fejlesztési javaslat kapta a legtöbb szavazatot a Pannóniatelep és környékén lakók körében a városrészi költségvetés tavalyi programjában. A projekt előkészítése során a Városháza munkatársai feltérképezték a közműhálózatot, és ennek korlátaira, valamint a 11-es út tervezett felújítására tekintettel az eredeti javaslat részleges megvalósítása mellett döntöttek. A Magyar Honvédséggel együttműködve kijelöltek egy olyan szakaszt, amelyet nem érint az útrekonstrukció, és ahol a közművekkel is összehangolható a fatelepítés.

 

Hazai Attila városi főkertész javaslatára a vöröslevelű japán díszcseresznyére esett a választás, amely nem csak a zöldfelületi értéket, de a terület attraktivitását is növeli. A Czóbel parkból is ismerhető Prunus serrulata ‘Royal Burgundi’ április-májusban sötét rózsaszínen virágzik, és e mellett az egész vegetációs időszakban nagyon szép bordó levelei vannak. Praktikus előnye továbbá, hogy a közelben lévő légkábeleket sem zavarja, hiszen alapvetően 4-6 méternél nem nő nagyobbra.

 

2022. május 30-án ezen a helyen – a Rózsa utcai saroktól a belváros felé eső – közel 40 méteres szakaszon négy méterenként tíz fát ültettek. A VSZ kivitelező alvállalkozója vállalt („2023 tavaszi eredési”) garanciát arra, hogy a fák életben maradnak, gondozni is ők fogják. A beruházás összege: áfával együtt 1.112.520 forint volt.

 

 

Ha ma még nem is olyan látványos a honvédséggel szemben ültetett fasor, egy-két éven belül igényes, szép látványeleme lesz a városrésznek. És remélhetően kiegészül majd a zöldfelület egyéb fejlesztéseivel is a 11-es út felújítása során, illetve azt követően.