Ugrás a tartalomhoz

Együttműködés – bizalomépítés – a városrészi költségvetés program fejlesztése

A városrészi vagy más néven a részvételi költségvetési program fejlesztése – a lakosság hatékonyabb bevonása, a lakossági együttműködés, bizalomépítés és -erősítés módszertani bővítése érdekében – együttműködési megállapodást írt alá két budapesti kerület és Szentendre önkormányzatának polgármestere, valamint a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezetője március 2-án az óbudai Szindbádban. Az eseményre a sajtó képviselőit is meghívták. 

 

A három önkormányzat tavasszal indítja el a 2022-es részvételi költségvetési programját. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata immár a harmadik alkalommal, Szentendrén a Városrészi Költségvetés második tervezési időszaka kezdődik márciusban. Terézvárosban idén először valósulhat meg a társadalmi részvételt erősítő program.

 

A TI Magyarország ügyvezetője, valamint a polgármesterek röviden ismertették a részvételi költségvetéssel kapcsolatos eddigi tapasztalataikat és további céljaikat, illetve kiemelték az együttműködés fontosságát.

 

– A közügyekben való részvétel, valamint a helyi és állami intézményekbe vetett bizalom tekintetében Magyarország igen rosszul áll. A megkérdezetteknek csak 14 százaléka bízik abban, hogy számít a szavuk a közügyekben. Európában a legrosszabb a magyar a bizalmi szint és részvételi hajlandóság – mondta egyebek mellett Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. – Majd azzal folytatta, hogy egy korrupció ellenes szervezet szempontjából nagyon fontos lenne, hogy erősödjön a bizalom és a közügyekben való részvételi hajlandóság is, mert ez a korrupció megakadályozásának egyik feltétele. A TI Magyarország ezért is tartja fontosnak, hogy a részvételi költségvetési projekteket támogassa.

 

Az eseményen résztvevők: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Temesvári Szilvia, Terézváros részvételi költségvetésérét felelős alpolgármester, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

– A szentendrei képviselő-testület úgy döntött, hogy a helyi adókból származó forrás egy részét visszaadja a szentendreieknek, hogy az általuk befizetett adó rendelkezésükre álló részéről ők döntsenek: milyen fejlesztések valósuljanak meg a városrészükben – mondta többek közt Fülöp Zsolt polgármester. – Azért utaltam beszédem elején az adófizetésre, mert e tekintetben egyfajta kultúraváltásra van szükség. A városrészi költségvetés metodikájával érzékelhetővé tehető, hogy van értelme adót fizetni, mert ott helyben használják fel a forrásokat, a szentendrei polgárok döntése alapján valósulnak meg a fejlesztési javaslatok… Mi városrészi költségvetésnek hívjuk, mert a városrészi közösségeket, a városrészi identitást is erősíteni szeretnénk. … Ez egy közösség- és bizalomépítő projekt – mondta, majd azzal folytatta, hogy az együttműködési megállapodás jó lehetőséget biztosít arra, hogy tovább csiszoljuk, fejlesszük ezt a programot.

 

– Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a harmadik alkalommal indítja el a Közösségi Költségvetés programját. A program kiemelten alkalmas arra, hogy erősítsék a kerület lakosságának identitását, és aktív részvételét a kerület mindennapi ügyeiben – mondta dr. Kiss László polgármester. – Az együttműködés kapcsán fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár a világban sok helyen van példa a települési részvételi költségvetés működtetésére, arra azonban kevesebb példát találni, hogy a saját programjaik fejlesztése érdekében több kerület, illetve város együttműködjön.

 

– Temesvári Szilvia, Terézváros részvételi költségvetésérét felelős alpolgármestere elmondta: „hiszünk abban, hogy a terézvárosiak felismerik mi a legjobb nekik, de azt nem biztos, hogy tudják, ez miképpen valósítható meg.” A részvételi költségvetés program elindításával a kerület vezetése a „megvalósításhoz” kíván segítséget nyújtani.

 

Az együttműködés célja, hogy átláthatóbbá és nyilvánosabbá tegye a részvételi folyamatot. A projekt során tapasztalatmegosztással segítik egymást az önkormányzatok. Az együttműködési megállapodás szerint a TI Magyarország térítésmentes szakmai támogatást nyújt a kerületeknek és Szentedrének. Ennek keretében az önkormányzatokkal együttműködve többek között a részvételiséget, a lakossággal folytatott párbeszédet erősítő közös eseményeket szerveznek, valamint az új igények és ötletek közös megfogalmazását ösztönző programokat terveznek mindhárom önkormányzatnál.

 

Együttműködési megállapodás >>>