Ugrás a tartalomhoz

A mi városunk, a mi döntésünk!

Mihez várják javaslatainkat? Miben dönthetünk? Hogyan zajlik az április 12-én induló Városrészi Költségvetés? Pilis Dániel általános alpolgármestert kérdeztük.

 

Városrészenként kisebb fejlesztéseket tudunk idén elkezdeni a lakosság bevonásával, azaz a városrészekben élők döntik el, hogy a városrészi költségvetést mire fordítjuk.  A szentendrei önkormányzat fontos célkitűzése, hogy  részvételi demokrácia működjön a városban. Az idei szűkös költségvetés ellenére mindenképpen szerettük volna, hogy az Ábrányi Emil program legelső pontja, a Városrészi Költségvetés projekt idén elinduljon. Ebben az évben 50 millió forintot különítettünk el a tíz városrész fejlesztésére. A most bevezetett gyakorlatot a következő években is folytatjuk, s az idei próbaévben az itt élők és az önkormányzat is megtanulja ennek lépéseit. Reméljük, hogy 2022-ben az ehhez szükséges pénzügyi keret is növekedni fog. A Városrészi Költségvetéshez április 12-től várjuk a javaslatokat, júniusban lehet szavazni a javaslatokra, júliusban közzétesszük, hogy milyen fejlesztések indulhatnak el a városrészekben.

 

  • Mikor kezdődhetnek el a kiválasztott beruházások?

 

A fejlesztések jellegétől függően nyilván változó, hogy mikor lesz az „első kapavágás” és mikor fejeződik be a beruházás. Döntő lesz, hogy az adott fejlesztéshez milyen tervezési folyamat, engedélykérés kapcsolódik. Azoknál az egyszerűbb beruházásoknál, ahol például új utcabútorok, padok beszerzése a feladat, már ősszel láthatjuk az eredményt. A megvalósulás a nagyobb beruházásoknál áthúzódhat a 2022-es évre.

 

  • Mi a sorsa azoknak az ötleteknek, javaslatoknak, amelyek idén nem kerülnek sorra?

 

A javaslatok kiválasztásánál határt szab az idei költségkeretünk, illetve az is, hogy mennyi idő alatt lehet megvalósítani. Amire 2021-ben nem jut keret, igyekszünk más konstrukcióban megvalósítani: pályázati forrást keresve, a városfejlesztési költségvetési tervbe beépítve. Optimisták vagyunk és számítunk az itt élők konstruktív véleményére. Tehát minden javaslatot, ötletet várunk a szentendreiektől.