Ugrás a tartalomhoz

2024: TÍZMILLIÓRA EMELKEDNEK A VÁROSRÉSZI KERETEK

Az ősszel induló 2024-es Városrészi Költségvetés programban 10 millió forintos kerettel gazdálkodhatnak a városrészek. A programra összesen 105 millió forintot különítenek el a költségvetésben, mert ötmilliós kerettel elindítják az Ifjúsági részvételi költségvetést is – erről döntött a képviselő testület a legutóbbi ülésén.

 
Fülöp Zsolt polgármester a napirend bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a városvezetés az ingatlanadó teljes, mintegy ötszázmilliós összegét a Városrészi Költségvetés programra szeretné fordítani, de 2024-ben szolidaritási hozzájárulás címén a kormányzat 534 millió forintot von el a várostól. Így nem tehetik meg, hogy az ingatlanadó teljes összegét erre a célra fordítsák, ahogy az Ábrányi Emil programban is tervezték.

A korábbi években már bevált forgatókönyv szerint – javaslatok összegyűjtése, szavazás, döntés és projektek megvalósítása – fogják lebonyolítani a 2024-es programot is, azzal a különbséggel, hogy már ősszel indul a folyamat. Várhatóan idén novemberben kerül sor a javaslatok összegyűjtésére, december és február között zajlik majd a fejlesztési ötletek feldolgozása, szakmai felülvizsgálata, márciusban lesz a szavazás, az eredményhirdetés pedig április közepén. A pontos ütemezésről készülő tájékoztató a képviselő-testületet októberi ülése elé kerül.

Az Ifjúsági részvételi költségvetés 2024 program elindításáról is döntött a testület, amely Szentendre város 5 középiskolájának kínál lehetőséget, hogy a várost érintő fejlesztési ötleteket fogalmazzanak meg, és az iskolák diákjainak részvételével döntsenek a megvalósítandó projektekről. A program folyamata, részletei még kidolgozás alatt állnak.