Ugrás a tartalomhoz

Vasúti villasor és környéke: március utolsó hetében módosul a forgalmi rend

A hosszas lakossági egyeztetés és alapos szakértői előkészítés során megszületett kompromisszumos koncepció terv alapján folytatódik a városrész forgalmi rendjének módosítása. Az utca lakóinak kérésére a Mathiász utca és a Vasúti villasor közötti szakaszon a Vasúti villasor felé egyirányúsítják a Szatmári utcát. Március 27-től kezdik meg a közlekedési táblák, forgalomlassító korlátok kihelyezését.

Az utca lakóinak kérésére a Mathiász utca és a Vasúti villasor közötti szakaszon a Vasúti villasor felé egyirányúsítják a Szatmári utcát. A kétirányú kerékpáros forgalom továbbra is engedélyezett marad.

Először az egyirányúsításhoz szükséges, jogszabályban előírt táblák telepítése kezdődik el március 27-én. Az „egyirányú forgalmi út” jelző táblák, a behajtani tilos, a kerékpáros forgalomra vonatkozó táblák mellett a forgalmi változásra figyelmeztető „egyéb veszély”-t jelző táblák kötelező kihelyezése is megtörténik. Várhatóan a teljes kitáblázást 28-ára fejezik be a VSZ munkatársai.

Az egyirányúsításához szükséges táblák kihelyezése után a lakókkal történt korábbi helyszíni egyeztetés alapján telepítik a forgalomlassító terelőkorlátokat, amelyek előtt útszűkületre figyelmeztető táblákat kell kihelyezni. A Szatmári utca befejezése után a Tómellék utcában telepítik a forgalomlassító terelőkorlátokat.

A Vasúti villasor és környéke új forgalmi rendjének kialakítását hosszas lakossági egyeztetés és szakértői előkészítés előzte meg. A kompromisszumos koncepció alapján készült tervek megvalósítása már korábban elkezdődött, kikerültek a sebességkorlátozó táblák és az Acél utcában a 3,5 tonnás teherjárművek behajtását tiltó táblák is.

Szeretnénk a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a kihelyezésre kerülő táblák számát nem az önkormányzat határozza meg. Az önkormányzat által készített forgalomtechnikai tervnek meg kell felelnie a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló rendeletben előírtaknak. Az eddig kihelyezett táblák is e jogszabálynak felelnek meg. Kevesebb tábla kihelyezése csak akkor kerülhetett volna sor, ha az első javaslatnak megfelelően, sebességkorlátozási övezet, és az övezeten belül érvényes jobbkéz-szabály határozta volna meg a városrész közlekedését, ezt azonban az itt lakók egy hangadó csoportjának ellenállása miatt az egyeztetések során elvetették.