Ugrás a tartalomhoz

Vasúti villasor és környéke: folytatódik a forgalmi rendet újraszabályozó táblák kihelyezése

A hosszas lakossági egyeztetések előzték meg a Vasúti villasor és környéke forgalmi rendjére vonatkozó koncepcióterv kialakítását. Miután az általános forgalomcsillapítás ellenzői kerültek többségbe, ehhez az állásponthoz kellett igazítani a rövidtávú koncepciót – a forgalomtechnikai terv ez alapján készült. A megvalósítás első szakasza a közlekedési táblák kihelyezése. November 22-től a 30, illetve 20 km/óra sebességkorlátozó táblák kihelyezését kezdik meg a Városi Szolgáltató munkatársai, ami várhatóan öt munkanapot vesz igénybe.

Mivel a többség ragaszkodott az elsőbbségadás táblák megtartásához – ami ellentmond a 30-as zónára vonatkozó szabályoknak –, ezért a 30-as zóna táblákat eltávolítják és a csomópontokban, a sebességkorlátozott utcaszakaszokon kihelyezik a 30 km/órás, illetve a 20 km/órás (Harkály és Pipacs utcák) sebességkorlátozó táblákat.

A Vasúti villasoron már korábban elhelyezték a 40 km/órás sebességre figyelmeztető táblákat, illetve az Acél utcában a 3,5 t össztömeget meghaladó tehergépkocsik behajtását tiltó táblák is kikerültek.

A lakossági állásponthoz igazított rövidtávú koncepcióterv szerint a sebességkorlátozó táblák kihelyezésén kívül

  • most készül a Szatmári utca egyirányúsítására vonatkozó terv, ami képviselő-testületi jóváhagyást is igényel.
  • A Tómellék utcai, a sebességkorlátozás betartatását elősegítő terelőelemek szintén tervezés alatt állnak.
  • A Dr. Nagy Lajos utcai gyalogátkelő tervei elkészültek, a beszerzési eljárást is lefolytatták, a kivitelezésre hamarosan sor kerül.
  • A  Mathiász és Római Sánc utcák torkolatába tervezett gyalogátkelő is tervezés alatt áll.

 

A Vasúti villasor és környéke forgalmi rendjének újratervezésére és a forgalomcsillapításra vonatkozó javaslat kapta a legtöbb szavazatot a 2021-es Városrészi Költségvetés programban. A 2022 decemberére elkészült tervvel a városrészben élők nem értettek egyet. Ezután közel két évig tartó lakossági egyeztetés vette kezdetét. 2023 júniusára sikerült a témában véleményt formálók többsége által támogatott kompromisszumos koncepcióban megegyezni, amit a képviselő-testület is jóváhagyott. A Vasúti villasor és környéke forgalmi rendjének problémáit rövidtávon kezelő koncepcióterv megvalósítása kezdődött el a közlekedési táblák kihelyezésével.