Ugrás a tartalomhoz

Két győztes projekt kivitelezése fejeződött be cserjék, fák, virágok ültetésével

A Városrészi Költségvetés elkészült projektjei környékén több száz cserjét, szárazságtűrő évelőket, facsemetéket ültettek. Így a megújult Szmolnyica sétányi szakasz melletti zöld szigeteket, valamint a Kálvária út végi körforgalomnál kialakított pihenőhely környékét ültették be növényekkel.

Tavaly őszre elkészült – a lakókkal történt egyeztetés alapján – a Szmolnyica sétány 11-14. számú épületek közötti járda-, csapadékvíz-elvezető felújítása. A gyalogutat szegélyező zöld szigeteken 540 tő, tavasztól őszig gazdagon virágzó cserjés pimpót ültettek el.

A Kálvária út végi körforgalomnál, a Városrészi Költségvetés keretéből kialakított pihenőhely környékén, a tervezett Fűszer- és gyógynövénykert leendő bejáratánál mintegy 500 cserjét és évelő virágot (gyógynövényeket, szárazságtűrő dísznövényeket) ültettek el. Beüzemelték az ivókutat, ami kutyaitató funkcióval is ellátott.

A zöldfelületek fejlesztésének költségeit a Spar kompenzációként finanszírozta az áruház fejlesztési területéről eltávolított növények helyett, hogy ne csökkenjen a városi zöldterület nagysága. A fejlesztési területről csak öt fát sikerült kiemelni és átültetni a Kálvária úti pihenőhöz. A Spar alvállalkozója Hazai Attila főkertész irányítása mellett végezte el a kertészeti munkákat.

Ezekkel a beültetésekkel közel 200 m2-rel növekedett a városi zöldfelület és befejeződött a Városrészi Költségvetés program két győztes projektje. A tervek szerint idén még mintegy 130 facsemetét telepítenek és további zöldfelületeket fognak megújítani. A város zöldterületi fejlesztésében változatlanul meghatározóak a fenntarthatóság, a biodiverzitás és az ökológiai szempontok.