Ugrás a tartalomhoz

A Vasúti villasor forgalmi rendje hiteles mérlegelést kíván

Az Ábrányi Emil program szellemében tovább folytatódik a Vasúti villasor és környéke közlekedési rendjének közösségi megvitatása. A forgalmi rend megváltoztatása nem olyan ügy, amit a szavazatok vagy aláírások számával célszerű eldönteni, hanem nyílt vitában, hiteles mérlegelést követően konszenzusos döntést érdemes hozni. Ennek érdekében először egy konzultációs jellegű lakossági fórumra, majd a döntést kimunkáló közösségi gyűlésre kerül sor a függőben maradt vita lezárásaként.

 

A Városrészi Költségvetés 2021-es programban a Vasúti villasor és környéke városrészben a legtöbb szavazatot a forgalmi rend újratervezésére, forgalomcsillapítására tett javaslat kapta. A február 24-i lakossági fórumon mutatták be és vitatták meg a forgalomtechnikai kiviteli tervet. A képviselő-testület márciusi rendkívüli ülésén – a fórumon elhangzottakat figyelembe véve – határozatot hozott a forgalmi rend megváltoztatásáról, a terv végrehajtásáról.

 

A kivitelezést azonban megakasztotta a tervezett forgalmi rendet kifogásolók petíciója. Az aláírásgyűjtők felkérték a polgármestert és a választókerület képviselőjét, hogy vizsgálják felül a forgalomtechnikai terveket. A város vezetése úgy döntött, hogy ismét megkérdezi az érintetteket, amiről tájékoztatták a petíció kezdeményezőit.  Pilis Dániel alpolgármester a Szentendre és Vidéke júliusi számában nyilatkozva elmondta: az új szempontokra reagálva a városrészben lakók igényeit újra felmérik és utána döntenek a megvalósítandó megoldásról. Az aláírásgyűjtők azonban ekkor már a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) „segítségét kérték”. A PMKH július 7-én már el is indította az eljárást, majd határozatában kötelezte az önkormányzatot a felülvizsgálatra.

 

A vita középpontjában az áll, hogy míg a szakértők szerint a 30 km/h-ra korlátozott sebességű övezetben az egyenrangú útkereszteződésekkel lehet kikényszeríteni a sebességkorlátozás betartását, addig a petíciót aláírók szerint ez a megoldás csak tovább ront a helyzeten. (Egyébként jogszabályi előírás, hogy védett, korlátozott sebességű övezetben csak egyenrangú útkereszteződések vagy körforgalmak lehetnek.)

 

Időközben az önkormányzat megvizsgálva az aláírásgyűjtők javaslatait – szakértőket bevonva és egyeztetve Drávucz Zsolttal, a választókerület képviselőjével – elemezték az észrevételeket, felvázolva a jogszabályoknak is megfelelő, elképzelhető alternatívákat. Annak érdekében, hogy minden szempontot mérlegelni lehessen, először egy tájékoztató, ismertető jellegű konzultációt biztosítanak a szeptember 30., péntek, 16 órára meghirdetett lakossági fórumon a Szatmári és a Mathiász utcai csomópontnál lévő sátorban. Itt lehetőség nyílik arra, hogy szakértői véleményt kikérve a további lakossági javaslatokat is elemezzék a változtatás várható hatásának szempontjából.

 

A lakossági fórumon szerzett információk birtokában a Városháza dísztermében október 5-én, szerdán, 18 órakor a közösségi gyűlésen nyílt vitában alakulhat ki a konszenzusos döntés.

 

Legyen részese a döntésnek, tegyen környezete biztonságáért!