Ugrás a tartalomhoz

Szavazás július 5-től, több mint 700 javaslat feldolgozása folyik

Egy hónappal elhalasztva, július 5-én indul a szavazás a Városrészi Költségvetésre érkezett javaslatokról. Szentendre polgárai május 2-ig küldhettek be ötleteket városrészük fejlesztésére, a több mint 700 javaslat feldolgozása még tart.

 

Olyan javaslatokat vártunk, amelyek megvalósításával fejlődhetnek a városrészek, közösségi terekkel gyarapodhatnak, vagy kellemesebb lakókörnyezetet biztosíthatnak az ott élőknek. A javaslattétel alkalmával megnyílt az út azon ötletek és gondolatok számára, amelyeknek megosztására eddig nem volt megfelelő csatorna az önkormányzat felé. Az ötletek megvalósítására elkülönített keret idén városrészenként 5 millió forint.

 

Online javaslattételre a városi honlapon volt lehetőség, de papír alapon is küldhettek ötleteket a lakosok. Javaslattételi lapot találhattak a Szentendre és Vidéke újságban, szórólapként a postaládákban, a gyűjtőhelyeken vagy a piacon felállított pultnál. Papíron tett javaslataikat a városrészi gyűjtőhelyeken dobhatták be a kihelyezett gyűjtőládákba.

 

Online, a honlapon 341 db javaslattételt regisztráltunk.
Offline módon, papír kérdőív formájában 221 lap érkezett.
Mind az online, mind a papír alapú beadványok gyakran több – néha négy-öt – javaslatot is tartalmaztak. Ezeket az elsődleges feldolgozás során elemeikre bontjuk. Ennek a folyamatnak az eredményeként a beérkezett javaslatok száma június 1-jén: 714 db.

 

Lakosságarányosan a 2,5 %-os javaslati arány igen jó mutató az országban most indult hasonló projektek között. Ez azt mutatja, hogy az önkormányzat részvételre, bevonásra irányuló kezdeményezése elért a polgárokhoz, és a lehetőséggel nagy számban éltek is.

 

A városrészenkénti megoszlás viszonylag kiegyenlített, a legkevesebb javaslat a 9-es kerületre (Felső-Pismány), a legtöbb a 4-es kerületre (Püspökmajor) érkezett.

 

A beérkezett javaslatok fókuszában az utak állapota, a közlekedés nehézségei állnak. Kevesebb javaslat érkezett valódi közösségi fejlesztésekre. Nyilvánvaló, hogy a polgárok alapvető városhasználati szükségletei kerülnek az első helyre akkor, amikor közvetlenül mondhatják el azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap találkoznak. Sajnos, ez a ciklusok óta elmaradt útfejlesztéseknek és elmaradt karbantartásoknak köszönhető. A  közlekedési, forgalomtechnikai, biztonsági kérések nagy számának oka lehet a 2015 óta erőteljesen megugró népességnövekedés, és ezzel az autók számának emelkedése.

 

Az ötleteket az elmúlt hónapban folyamatosan dolgoztuk fel. Számos javaslatot szakértőkhöz továbbítottunk. A javaslatok nagy száma és az ágazati szakértők bevonása többlet időt igényel a feldolgozás tekintetében.

 

A következő lépés a szavazásra bocsátás. A javasolt ötletek kiválasztását városrészenként egy-egy társadalmi testület fogja elvégezni. Testületi tagnak 49 szentendrei polgár jelentkezett. Városrészenként 5 javaslatot választanak ki és bocsátanak szavazásra. Az üléseket a Városházán rendezzük meg, várhatóan a június 14-vel kezdődő héten. A testület tagjaival az időpont-egyeztetéseket ezen a héten elindítjuk.

 

A szavazás a kiválasztás után indulhat, július 5-től.