Ugrás a tartalomhoz

Beérkeztek a papír javaslatok is, elkészültünk a digitalizálásukkal!

Az idén ősszel elindított 2024-es Városrészi Költségvetés programra 507 szentendrei polgár küldött be javaslatot. 2021 óta folyamatosan emelkedik a programban résztvevők száma. A felnőtt lakosság 2,5–3 százaléka rendszeres javaslattevő és/vagy szavazó, ami a hasonló részvételi költségvetési programokat szervező önkormányzatok adataihoz képest jó aránynak számít.

Az idei évben 2 városrészi költségvetés programmal is találkozhatott a tisztelt közönség. A ’23-as folyamat lezajlott, a nyertes fejlesztések megvalósítása jó ütemben halad, és folytatódik a jobb idő és a tavasz beköszöntével. A ’24-es folyamatot idén már ősszel elindítottuk, azzal a céllal, hogy az szavazás nyertesei már tavaszra meglegyenek, így a városfejlesztési iroda a tavasz végeztével, a nyári időszakban tudja a kivitelezéseket végrehajtani. Az ötletek beküldésére rendelkezésre álló időszakot meghosszabbítottuk egy héttel, ez hasznos volt, mert szentendreiek az utolsó pillanatokban is küldtek még be javaslatokat. A gyűjtőpontokon lévő dobozokból a papír űrlapokat begyűjtöttük, és megtörtént ezek digitalizálása. Történt egy kellemetlen eset is: a Vasúti villasor és a Csabagyöngye utca sarkán lévő kisboltból a gyűjtődobozunk eltűnt. Nem tudjuk hány javaslatlap lehetett benne. Végül az ötletelők a bolt előtti SzeVi ládába rakták az űrlapjaikat, innen hoztuk be azokat.

A digitalizálást idén is a Móricz és a Rákóczi gimnazistái végezték. Kezd hagyománnyá válni ezekben az iskolákban, hogy a Városrészi Költségvetés program adminisztrációs feladataira szívesen jelentkeznek. A közösségi szolgálat keretében így belelátnak a város polgárainak ötleteibe és ismerkedhetnek a „részvétel” demokratikus intézményével is. A nyolc diák komoly és felelős munkát végzett négy napon keresztül, őszesen 42 órában.

Papír javaslat lapból 250 db érkezett az Önkormányzathoz. A feldolgozás során 208 ötletet digitalizáltunk. Ez a szám még növekedhet, mert van olyan lap, amely több javaslatot is tartalmaz. A varosreszi.szentendre.hu honlapon online 257 db ötlet érkezett. Úgy látjuk, hogy itt is számos tételt szét kell majd bontanunk, így ez a szám is növekedni fog. Összesen 507 szentendrei polgár kapcsolódott be a programba, segítve a városrészükről való közös gondolkodást.

A Részvételi iroda és a Városfejlesztési iroda munkatársai elkezdték az ötletek egyenkénti feldolgozását és véleményezését. Ezután a képviselők is bekapcsolódnak a munkába, és ők is elbírálják a választókörzeteik ötleteit. A feldolgozás végeztével fognak a javaslatok megjelenni egyenként a honlapon és a térképen is, várhatóan januárban.

Kiss Barna projekt koordinátor